ÖzGüR GüNeŞ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Samandağ halkı kültürünü yaşatıyor

Aşağa gitmek

Samandağ halkı kültürünü yaşatıyor Empty Samandağ halkı kültürünü yaşatıyor

Mesaj  HeIin Çarş. Tem. 16, 2008 4:45 pm

Samandağ halkı kültürünü yaşatıyor Samandag_halki_kulturunu_yasatiyor_20080716_100257

ANTAKYA (16.07.2008)- Halkın kendi kültürüne yaşatmak, dayanışmayı güçlendirmek için düzenlediği geleneksel festivallerden biri de Samandağ'da gerçekleşti. 11-14 Temmuz günleri arasında düzenlenen Samandağ Kültür Sanat Festivali'ne (Evvel Temmuz Festivali) halkın ilgisi oldukça yüksekti.

Arap işçi ve emekçilerin dillerini, kültürlerini yaşattıkları etkinliklerde gündüz yapılan panel ve söyleşiler ile akşam konserlerine binlerce kişi katıldı.

Bu yıl 9.su yapılan festivalin ilk günü yazar İnci Hekimoğlu ve Leyla Güven'in konuşmacı olduğu “Kadın, medya, siyaset” başlıklı söyleşiyle başladı. Şair Ahmet Telli de “Şiir ve hayat” isimli söyleşiye konuk oldu. 5 bin kişinin yer aldığı akşam etkinliklerinde rock grubu Güney Labirent, Grup Serüven, şair Ahmet Telli ve Sevinç Eratalay sahne aldı.

Festival giderek kitleselleşti

Yaşlısıyla genciyle halkın ilgi odağı olan festivalin ikinci gününde eğitimci Can Musi anısına yapılan satranç turnuvası ile yerel bir oyun olan Binaki turnuvası yapıldı. Turnuvaların ödül töreninin ardından Doç. Dr. Tacettin Okuyucu’nun katılımıyla “Halk sağlığı” söyleşisi yapıldı. Ömer Laçiner’in konuşmacı olarak yer aldığı “Türkiye’de sol siyasetin durumu” isimli söyleşide, Laçiner'in Marksizmin güncelliğini tartışması ve Marx’tan başka devrimci bir önder olmadığı iddiası ESP'lilerin eleştirileri ile karşılaştı.

İkinci gün akşamı ise Grup İntegral'in ezgileri ile başladı. Folklor gösterisi ile yerel deyişlerin yer aldığı etkinliklerde Edip Can ve Arap müzikleri seslendiren İbrahim Essatır sahne aldı. 7 bin kişinin katıldı gece etkinliği katılımcılara coşkulu dakikalar yaşattı.

Üçüncü gün ise devlet katliamlarının konu edildiği “Hrant Dink'ten önce ve sonra” paneli ile başladı. Yazar Aydın Engin, Oya Baydar ve Cem Çapar'ın katıldığı söyleşide, Ermeni yazar Dink'in katledilmesi ile Kürt halkına yönelik saldırıların bu topraklarda tesadüf olmadığı vurgulandı. Ermeni Soykırımı'na dikkat çekildi. Aynı gün “Alevilik ve örgütlü toplum” ve yazar Volkan Yaraşır'ın katıldığı “Türkiye’de işçi sınıfı ve emek hareketi” başlıklı paneller gerçekleşti.

Kardeşlik, dostluk ve dayanışma büyüdü

Festivalde bir de uçurtma şenliği düzenlendi. Akşam etkinlikleri Solmayan Sesler isimli yerel grubun sahne almasıyla başladı. “Satranç ülkesine yolculuk” isimli tiyatro oyunu beğenilerek izlendi. Her gün katılımın arttığı konserlerin üçüncü gününde sahne alan Ezginin Günlüğü türkülerini 10 bin kişiye söyledi.

Yerel kültürleri kuşaktan kuşağa taşıyan festivalin 4. günü ise geleneksel Arap yemeği Hrisi dağıtıldı. “Kültürler arası hoşgörü ve kardeşlik” ile “Türkiye'de toplumsal barış ve demokrasi” söyleşilerin düzenlendiği son gün gece etkinlikleri festivalin doruk noktası oldu. 15 bin kişinin yer aldığı konserde Samandağ Müzik Topluluğu sahne aldı, skeç gösterimi yapıldı. Festivale Türkiye'deki son Ermeni köyü Vakıflı'dan katılan müzik topluluğu ezgilerini halkların kardeşliği için söyledi. Gece de son olarak Nurettin Rençber sahne aldı.

Festival eğitim alanı oldu

Festival alanında ESP ve SGD üyelerinin yanı sıra çok sayıda kurum stant açtı. Sosyalistler, festival boyunca alana yakın bir ev tutarak, hem festivale katılan halka çağrılar yaptı, hem de “Devrimci eğitim devrimci ahlak” ve “Disiplin ve kitle” başlıklı eğitim çalışmaları örgütledi. Kitle çalışmalarını ve eğlencelerini planlı biçimde sürdüren ESP'liler kolektif kültürü geliştirdi. ESP'liler, festival boyunca Samandağ merkez ve Sutaşı köyünde gazetemizin de satışını gerçekleştirdi.

Festival alanı girişinde ajitasyon konuşmaları yapan sosyalistlere halkın ilgisi oldukça yüksekti. ESP'liler yerel çıkardıkları “Herkes kendi bayrağı altına, Adalet istiyoruz” başlıklı bildirilerle örgütlü mücadele çağrısı yaptı. ESP ve SGD'liler konser alanına da bayrakları ile giderek devrim ve sosyalizm sloganlarını haykırdı. Sosyalist gençler de çalışmaları boyunca Ağustos sonunda gerçekleşecek yaz kampının yaygın biçimde duyurusunu gerçekleştirdi.

Atılım.


Samandağ halkı kültürünü yaşatıyor Samandag_halki_kulturunu_yasatiyor_20080716_100303

Samandağ halkı kültürünü yaşatıyor Samandag_halki_kulturunu_yasatiyor_20080716_100307

Samandağ halkı kültürünü yaşatıyor Samandag_halki_kulturunu_yasatiyor_20080716_100311

HeIin

Mesaj Sayısı : 9
Kayıt tarihi : 13/07/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz