ÖzGüR GüNeŞ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

'Barış ve Kardeşlik Hareketi' için ilk adım

Aşağa gitmek

'Barış ve Kardeşlik Hareketi' için ilk adım Empty 'Barış ve Kardeşlik Hareketi' için ilk adım

Mesaj  meso Ptsi Kas. 12, 2007 7:07 pm

İSTANBUL (12 .11. 2007)- Sokaklarda yükseltilen ırkçı, şovenist saldırı dalgasına karşı aydınlar, BEKSAV'ın çağrısıyla dün 'barış ve kardeşlik hareketi' için bir araya geldi. 3 Kasım mitinginin ilk dalgakıran olduğunu belirten aydınlar, Türk halkını muhatap olarak harekete geçirme ihtiyacına vurgu yaptı, neler yapılabileceğini tartıştı.

Militarizme ve Şovenizme Karşı Aydınlar Girişimi'nden Şanar Yurdatapan, Hacı Orman, Ragıp Zarakolu, Umur Hozatlı, Ece Temelkuran, Eşber Yağmurdereli, Ferhat Tunç, İsmail Beşikçi gibi aydın ve sanatçıların çağrısı ile BEKSAV Konferans salonunda düzenlenen 'Barış ve Kardeşlik Hareketi' tartışma forumu dün gerçekleşti. Barış ve kardeşlik forumuna Mihri Belli, Sevim Belli, eski milletvekili Fehmi Işıklar ve Türkiye Barış Meclisi, DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Küresel BAK, ÖDP ve DTP'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurumla birlikte 150 kişi katıldı.

Kürt sorununda muhatap Türk halkıdır

Forumun açılış konuşmasını BEKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Orman yaptı. Orman, militarizme ve şovenizme karşı, barış ve kardeşliğin büyütülmesi için Türk halkının muhatap olarak harekete geçirmenin ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Sokakların, şoven bir ipotek altında olduğunu söyleyen Orman, bu havanın 3 Kasım Ankara mitingiyle kırıldığını, fakat bunun yeterli olmadığını, geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Orman, “Kolektif akıl ve vicdanın izini sürerek bir barış hareketi yaratmaya ihtiyaç var” dedi.

Başka Kültür Merkezi ve Sınırötesi Operasyona Hayır Deklarasyonu imzacılarının “Barış ve kardeşlik hareketi” tartışmalarına cevap verdiğini söyleyen Orman, çalışmayı bu kurumlarla ortaklaştırdıklarını kaydetti. 2008 Ocak ayına kadar geçerli olacak bir eylem takvimi oluşturmayı hedeflediklerini belirten Orman, forumda barış ve kardeşlik temalı önerilerin paylaşılmasını isteyerek sözü katılımcılara bıraktı.

Kitleler aydınlatılmalı

Türkiye Barış Meclisi Marmara Bölgesi adına konuşma yapan Doğan Genç, “Bu süreçte, birlikte hareket etmek için, bunun adına buradayım” diyerek, Barış Meclisi olarak barış ve kardeşlik hareketine tam destek vereceklerini söyledi.

Barış Meclisi'nin geliştirilen ırkçı havaya karşı yeterince müdahil olamadığı özeleştirisini dile getiren Genç, bu tür toplantıların halka da götürülmesi gerektiğini vurguladı.

Dayanışma Gazetesi editörü Mukaddes Erdoğdu Çelik, asker aileleriyle yakın ilişkiler geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Çelik, yapılan etkinliklerin emekçilerle buluşturulması gerektiğini belirterek, aydınların emekçi semtlerinde halk toplantıları yapmasını ve bir uluslararası barış toplantısı düzenlenmesi önerilerini sundu.

Birleşik bir mücadele ihtiyaç

Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Kanber Saygılı, işçilerin barış hareketinin içine yer alması gerektiğini söyledi, “Bizim birleşik bir mücadeleye ihtiyacımız var. Buradan çıkacak sonuçların arkasında gücümüz oranında varız” diye konuştu.

DTP Parti Meclisi üyesi Osman Ergün, 'yüz bin aileye yüz bin mektup' gönderme önerisinde bulunarak, tartışmaların böylece halka ulaştırılabileceğini kaydetti.

“Barış köye ve fabrikalara girdiği zaman çok erdemli sonuçlar elde edilir” diyen eski milletvekili Fehmi Işıklar ise “şehit” kavramı üzerinden yürütülen politikanın gerçek yüzünün halka anlatılması gerektiğini kaydetti.

'Aydınlar birer Edward Said olmalı'

Yazar Temel Demirer, şovenist dalganın büyütülmeye çalışıldığı Karadenizde barış etkinlikleri düzenlemesi gerektiğini söyleyerek, “Hepimiz DTP'liyiz” kampanyası yürütülebileceğini belirtti. Demirer aynı zamanda, barış için cesaretli adımlara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Aydınlar, birer Edward Said olmalı” çağrısı yaptı.

Foruma katılan 90'lık çınar Mihri Belli konuşmasında, bir Türk yurtseverinin, Türk ve Kürt halkının gönüllü birlikteliğini savunması gerektiğini belirtti. Belli, Genelkurmay'ın “daha büyük acıları onlara yaşatacağız” tehditlerinin ise dünya tarihinde görülmediğini belirterek, “Bir genelkurmay böyle konuşamaz” diye belirtti.

Barış ve kardeşlik hareketi için inisiyatif oluşturuldu

KESK İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Hasan Toprak, toplantıya gözlemci olarak katıldıklarını belirterek, “Emek örgütlerinin bu çalışmalara katılması önemlidir. Onları da katacak bir hat örülmeli” derken, ÖDP PM Üyesi Fatma İrier de, “Solda ulusalcı bir etkilenme mevcut. Şehitlik konusunu tartıştırmalıyız. Parlamento da bizler adına bir grup ve Ufuk Uras var. Onları da bu çalışmalara katabiliriz” şeklinde konuştu. İrier aynı zamanda, Asker annelerine TSK'ya tazminat davası açtırma önerisinde bulundu.

Küresel BAK, Başka Kültür Evi, Antikapitalist temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda, bu süreçte kardeşlik adına yapılacak her etkinliğin önemli olduğu vurgulandı. Barış ve Kardeşlik hareketinin geniş toplumsal kesimlerin ortaklaşmasıyla oluşturulabileceğine dikkat çekti.

Toplantının son bölümünde “Barış ve Kardeşlik Hareketi”nin geniş toplumsal kesimlerin ortaklaşmasıyla oluşturulabileceğine dikkat çekilirken, Türk işçi ve emekçilerin aydınlatılması ve kitlesel gösteri ve etkinlikler örgütlenmesi üzerinde duruldu. Konuşmaların ardından bu önerilerin somutlaştırılacağı ve planlanacağı bir inisiyatif oluşturulmasıyla toplantı sona erdi.
meso
meso
Alıştı bir kere :)
Alıştı bir kere :)

Mesaj Sayısı : 584
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 06/10/07

http://ozgurgunes.forunotion.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz