ÖzGüR GüNeŞ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fransada süresiz genel greve doğru

Aşağa gitmek

Fransada süresiz genel greve doğru Empty Fransada süresiz genel greve doğru

Mesaj  meso Perş. Kas. 15, 2007 7:04 pm

FRANSA (15.11.2007)- Fransız işçi ve emekçiler, 13 Ekim'deki genel grevden sonra yeni bir genel grevle burjuvaziyi uyarıyor. 13 Kasım akşamı başlayan ulaşım ve kamu sektöründeki grev, 20 Kasım’da düzenlenecek büyük yürüyüşle sokağa taşınacak. Sırada ise, süresiz genel grev var.

Reform adı altında kapsamlı saldırı

Nicolas Sarkozy, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra kamu işçilerinin emeklilik haklarını tırpanlamaya yönelik planlarını açıkladı. Ardından önümüzdeki yıl 20 bini aşkın memur kadrosunun kapatılacağını duyurdu. Bu açıklamalar, Fransız işçi ve memur sendikalarını hareketlendirdi.

Sarkozy’den sonra UMP Hükümeti de programına kapsamlı bir saldırı paketi koyunca hareketlenme grevleri gündeme getirdi. Ama 13 Ekim tarihli genel greve rağmen Hükümet hiçbir geri adım atmadı. Sendikalar, bunun üzerine ikinci dalga uyarı grevlerini başlattı. Hükümet eğer bu uyarıdan da gerekli dersi çıkarmazsa, sırada tüm kesimleri kapsayan süresiz genel grev var.

UMP Hükümetinin programında, yaklaşık 23 bin memuru işten çıkarmak, yatırım özendirmek adı altında sermaye sahiplerinden daha az vergi almak, kamu sektöründe emeklilik için gerekli çalışma yılını 37,5’tan 40'a çıkarmak, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinde daraltmalara gitmek yer alıyor.

Avrupa Merkez Bankası, bu hafta başında Fransa'yı, Avrupa Birliği'nde Gayri Safi Milli Hasıla'ya göre en fazla kamu harcaması yapan ülke olmakla eleştirmişti.

18 Ekim grevine 2 milyon işçi katılmıştı

Grev sürecine, toplu taşımacılığı yanı sıra kamu sektörü, özellikle eğitim ve sağlık sektörü birlikte girdi. Bunu öğrenciler izledi. Sendikalaşma oranı kamu sektöründe yüzde 30, özel sektörde yüzde 10 dolayında olmasına rağmen yaklaşık 2 milyon işçi, 18 Ekim grevine katıldı.

Yüksek işsizlik oranı, grevin büyük ölçüde kamu sektörüyle sınırlı kalmasını getirdi. Ama özel sektörde de grev ve işgal eylemleri yaşandı.

Kamuoyu yoklamaları, halkın yüzde 60'ının grevleri desteklediğini gösteriyor.

UMP ve Sarkozy: Geri adım atmayacağız

Sarkozy’nin “sendikalarla görüşebiliriz” açıklaması sonrası sendikalar, 20 Kasım genel grevini 13 Kasım'da bir haftalık eylemlerle başlattı. Görüşmeler için süresi tanıyan sendikalar, UMP hükümetinden yasayı geri çekmesini istedi, aksi takdirde süresiz greve gideceklerini açıkladı.

Ama UMP Hükümeti ve Sarkozy'dan “Geri adım atmayacağız” açıklaması geldi. Fransız Patronlar sendikası MEDEF’e yakınlığı ile bilinen CFTC sendikası, buna rağmen Sarkozy’nin “sendikalarla görüşebiliriz” sözüne güvenerek, hükümetle uzlaşma çağrısını yineledi, 13 Kasım günü başlayan süresiz genel greve katılmayacağını açıkladı.

Kamu sektöründe örgütlü 7 sendika, CFTC’nin grev kırıcı tavrına karşı grevi süresiz olarak sürdürme kararlılığını sürdürdü. Kamu sendikalarına öğrenci sendikaları da destek verdi. Öğrenci sendikaları, 13 Kasım'da başlayan greve ve 20 Kasım'da düzenlenecek yürüyüşe okulları boykot ve tren raylarını işgal ederek destek vereceklerini duyurdu.

Fransız polisinden greve katılım çağrısı

Hükümeti protesto edenler kervanına polisler de katıldı. Polis teşkilatı, emniyet görevlilerinin statülerinde değişiklik öngören düzenlemeyi protesto etmek amacıyla 20 Kasım’daki yürüyüşe katılacaklarını açıkladı. Polislerin örgütlü olduğu SNOP ve Synergie sendikaları, daha önce 8 Kasım'da silah bırakma eylemi yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde kabul edilen tasarı, emniyet birimlerinin 5 milyon saat fazla mesai yapmasını öngörülüyor. SNOP ve Synergie sendikaları, İçişleri Bakanlığı'nın, polis memurlarının isteklerini dinlemediği belirterek, tüm görevlilere silah ve cep telefonlarını amirlerinin bürosuna bırakma çağrısında bulunmuştu.

Synergie sendikası yetkilisi Patrice Ribeiro, “Yeni düzenlemeyle polisin çalışma saatleri amirlerinin keyfine bırakılıyor. Fazla mesailer ücretlendirilmiyor, hesaba katılmıyor. Daha çok çalışarak daha az kazanmamızı istiyorlar” dedi. Ribeiro, hükümetten olumlu yanıt alınmaması durumunda ülke çapında daha etkili protestolar düzenleyeceklerinin belirtti, 20 Kasım’daki yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Fransa burjuvazisi, 2006'yı ve 1995'i unutamıyor

Fransa burjuvazisi, en son 2006'da CPE yasa tasarısı ile öğrencileri paralı eğitime ve güvencesizliğe mahkum etmek istemiş, ancak büyük öğrenci eylemleri ve kitlesel üniversite işgalleri üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı. Fransa burjuvazi, daha önce de 1995'te ulaştırma sektöründe çalışanlara haklarını gasp etmek istemiş ancak, üç hafta süren grevler ve sokak gösterileri, ülkede yaşamı felce uğratmış, dönemin başbakanı Alain Juppe geri adım atmak zorunda kalmıştı.
meso
meso
Alıştı bir kere :)
Alıştı bir kere :)

Mesaj Sayısı : 584
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 06/10/07

http://ozgurgunes.forunotion.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz