ÖzGüR GüNeŞ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dünyanın dört yerinden duvarlar çıkıyor

Aşağa gitmek

Dünyanın dört yerinden duvarlar çıkıyor Empty Dünyanın dört yerinden duvarlar çıkıyor

Mesaj  meso Paz Kas. 18, 2007 11:53 am

LONDRA (18.11.2007)- İsrail, Rusya İran, Amerika, Hindistan, Türkiye derken Suudi Arabistan’da Yemen sınırında duvar örmeye başladı.

Yemen'den gelen saldırılar ve göçmen işçileri engelleyemeyen Suudi yönetimi, iki ülke arasında bin 800 kilometrelik bir duvar örecek. Konuyla ilgili olarak iki ülke arasında hafta içinde bir anlaşma imzalandı. Duvarın, Riyad'a maliyetinin 8,5 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

İki ülkenin bağımsızlıklarından sonra yaklaşık 65 yıl problem yaşadığı sınır, 2000 yılında yapılan Cidde Anlaşması ile belirgin hale getirilmiş; ancak Suudi Arabistan'ın bu sınırda 2003 yılında başlattığı duvar örme girişimleri Yemen'in sert tepkisini çekmiş ve buna bir yıl sonra son verilmişti.

Suudi yönetiminin, duvar projesine başvurmasının sebebi olarak, 1990 ve 2000'li yılların başında ülkede gerçekleştirilen eylemler gösteriliyor. Yemen'le arasındaki sınıra örmeyi düşündüğü duvarla Suudi Arabistan hem terörist olarak adlandırdığı grupların geçişini engellemek hem de her yıl sayıları 400 bini bulan kaçak göçmenlerin topraklarına girmesini durdurmak istiyor.

Suudi Arabistan'da halen 800 bin Yemenlinin çalıştığı tahmin ediliyor. Suudi Arabistan geçtiğimiz yıl ekim ayında da Irak'la arasındaki sınıra duvar ya da tel örgü inşa etmek istediğini duyurmuştu. Suudi Arabistan'ın inşa etmek istediği duvar, İsrail'in Batı Şeria'da ördüğü duvarla benzerlik arz ettiği için 'kardeş duvar' benzetmesi yapılmış, bu da Suudi rejiminin büyük tepkisini çekmişti. Riyad, Filistinlilerin hayatını zorlaştıran ve gelecekte İsrail-Filistin sınırı olarak algılanmasından endişe edilen işgal topraklarındaki duvar inşasına en sert tepkiyi gösteren ülkelerin başında geliyor.

Dünyada, İsrail'in inşa ettiği Batı Şeria'daki duvarla gündeme gelen güvenlik duvarları, başka ülkelerde de sık başvurulan yöntemlerden. Halen Tayland, Malezya sınırına sözde militan akışını durdurmak için 75 km uzunluğunda bir duvar inşa ediyor.

Pakistan'la sınırında 3 bin km'lik bir duvar inşa eden Hindistan doğuda Bangladeş'le 3 bin 300 km uzunluğunda başka bir güvenlik duvarı örerek, bu ülkeden gelen kaçak göçmenleri engellemeye çalışıyor.

En eski duvarlardan biri ise Güney ve Kuzey Kore arasında. Diğer duvarların tersine bu duvar Kuzey tarafından, vatandaşlarının Güney'e kaçmasını engellemeyi amaçlıyor. Çin de Kuzey Kore sınırına duvar inşa ederek muhtemel bir göç dalgasını şimdiden engellemeye çalışıyor.

Bir diğer benzer tel örgülü duvar ise Batı Sahra'yı kontrol altında tutmaya çalışan Fas'ın Cezayir sınırına ördüğü 2.700 km uzunluğundaki güvenlik duvarı. Aynı şekilde Pakistan da Afganistan'la sınırına bir güvenlik duvarı örüyor.

Pakistan-Hindistan: Dikenli teller şimdiden yarısını kapladığı 2 bin 900 kilometrelik sınıra yayılacak.

Pakistan-Afganistan: Pakistan, Taliban'ın rotasına 2 bin 400 km. duvar öreceğini duyurup çalışmaya başladı.

Hindistan-Bangladeş: 4 bin km. sınırı kaplayacak duvarın Batı Bengal bölümü tamam.

Fas-Batı Sahra: 2 bin 700 km.'lik sınırda toprak, kum ve kayalardan yapılma 'doğal' bir duvar uzanıyor. Üstüne 200 bin mayın döşenmiş halde!

Ceuta/Melilla-Fas: İspanya'nın Kuzey Afrika toprağındaki iki özerk ili, Fas'tan 11 km. uzunluğunda, 6 metre yüksekliğinde bir duvarla ayrılıyor.

Kuveyt-Irak: Kuveyt 217 kilometrelik sınırı elektrikli çitler, hendek ve siperlerle donattı.

Kıbrıs: BM'nin 1964'te inşa ettiği ve 1974'den beri kalıcılaşan Lefkoşa'dan geçen Yeşil Hat, Türk ve Rumları birbirinden ayırıyor.
meso
meso
Alıştı bir kere :)
Alıştı bir kere :)

Mesaj Sayısı : 584
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 06/10/07

http://ozgurgunes.forunotion.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz